Om skola, jobb och Jeppis

03.02.2017 kl. 12:23

Här kommer första delen med svaren till frågestunden. Du kan fortfarande fråga nånting om du vill! Tack för alla fina frågor hörni!

 

Vad har du för framtidsplaner efter Jeppis?

Antagligen kommer jag flytta till Vasa i ett år för Matias bor där, söka jobb, sånt, när Matias är färdigutbildad därifrån tänker jag släpa med honom till någon nordisk huvudstad, antagligen Stockholm men Helsingfors skulle också vara helt jees tror jag. Just nu har jag bara extrem Stockholmslängtan. Jag vill nog jobba på reklambyrå, eller kanske studera vidare? Har liksom blivit väldigt nyfiken på video och sånt på senaste. Det var jag inte förut så mycket.

 

Bästa jobbet du har haft?

Bästa praktikplatsen var helt klart på Sprida i Stockholm, jag fick jobba som grafiker och det är ju drömmen! Bästa sommarjobbet jag haft är nog på Käringsunds Camping, jag hade så fina jobbkompisar och det var så speciellt på nåt sätt att vi alla också bodde där.

 

Är du nöjd med din nuvarande utbildning?

Jag är väldigt nöjd med valet av yrke, grafisk design är superroligt! Dock skulle jag inte rekommendera Novias utbildning. Kort sagt så känns det som fyra år som lika bra kunde utföras på två års tid. Väldigt trögt, väldigt mycket ledighet, vi har sällan mer än 3 dagar närstudier i veckan. Vad jag saknar mest är lite press och stress, och att det skulle ställas mer krav på mig!! Vad jag hört av designstuderanden från andra skolor är att de praktiskt taget bor på skolan, så vill jag ha det.

 

Vad hoppas du på att få jobba med i framtiden?

Min högsta dröm är att få göra mönster för marimekko. Jag vill gärna jobba med grafisk design, men skulle också kunna tänka mig jobba som fotograf, eller typ ljustekniker eller rekvisitör. Finns så många intressanta yrken ju!

Vad gör man en dag i jeppis - alltså tips från morgon - kväll?

Nu ska jag försöka vara lite positiv ändå, fick lite panik av denna fråga, men jag tänker beskriva en perfekt dag! Vi leker att det är typ sommar, eller nä vår förresten, varmt. Jag vaknar ganska sent men inte för sent, 11 är passligt, äter nån god frukost här hemma. Ringer upp nån kompis och tar en spontan promenix tillsammans i Aspegrens trädgård, efteråt dricker vi saft och äter bulla på Skorpan, vi sitter på uteserveringen och det är soligt. Sen går jag hem, vilar lite. I Jeppis finns inga riktigt riktigt bra restauranger, så jag möter upp några kompisar och har knytkalas, kanske grillar vi, typ vid Gamla Hamn? Den modige kanske simmar. Grillandet förvandlas till fest och plötsligt är det natten och det bär av till Black Sheeps terass. Vid stängningsdags kanske vi går till Melody, eller via Korvgörans och hem och sussa!

 

Fördelar/nackdelar med din nya boendesituation 

Jag tolkar denna som fördelar med att ha kämppisar eller inte, för det är egentligen den största förändringen. Jag har alltid bott ensam och nu ska jag plötsligt bo tillsammans med två stycken kompisar. I början var det lite jobbigt, men det har lugnat sig och jag har vant mig. Nackdelarna är att jag inte kan köra symaskinen hela natten, ibland kan jag känna mig tvungen att umgås fast jag inte orkar, jag kan inte springa runt naken lika fritt som förut. Fördelar är nog mest att det inte blir lika ensamt, man har alltid någon att umgås med, Liv har också mera sällskap och sen praktiska grejer som att man kan dela på kostnaden av vissa saker!

Vad tycker du om studielivet i Jakobstad?

Är det bara jag som tolkar ordet studieliv som festande? På den senaste tiden har jag faktiskt blivit lite irriterad över att alla evanemang kretsar kring alkohol. I början tyckte jag att det var superkul med sitzar och sånt, det tycker jag nog fortfarande men är lite trött på sättet studieföreningar marknadsför sina fester med att nu ska vi bli aspackade och ha världens krapula imoron, plus alla snapsvisor och sånt, men dethär gäller nog alla studieföreningar. Annars tycker jag att det ordnas ganska mycket för att vara en så liten stad, jag skulle nog inte orka med mer. Det mesta jag deltagit i har nog varit roligt och jag tror att det är alla människorna som gör det värt, alla känner ju alla här ungefär.

 

Hur trivs du med din klass och skola?

Om hur jag upplever utbildningen skrev jag redan lite om, men jag trivs bra i skolan och klassen är toppen!

Vad tycker du man skall tänka på då man flyttar in i en egen lägenhet?

Tycker inte man behöver tänka så mycket, bara kör! Jag skulle rekommendera att köpa grejer alltefter, så vet man lite vad man behöver, och på så sätt slipper man köpa en massa som blir oanvänt.

 

Tänker du äta i skolan idag?

Antagligen inte!

Jag heter Sandra.
Studerar grafisk design, tillbringar alldeles för mycket tid till att försöka se cool ut på internet.
Tycker om att sy, tycker också om att måla men gör det allt för sällan och får skuldkänslor över att jag inte gör det. 
Borgåflicka lost in Österbotten.

 


Kategorier

Senaste kommentarer

03.08, 17:47Sockerdricka och sprit av Thanks to the great itoyah
24.07, 19:42Livskris av Stacy